Facebook taxeaza pentru mesajele trimise vedetelor

Facebook a inceput sa taxeze utilizatorii din Marea Britanie pentru mesajele trimise celebritatilor, pretul ridicandu-se in jurul a 10 lire sterline.
Compania testeaza o scara de preturi, bazata pe popularitatea vedetei respective, relateaza Sunday Times.

De exemplu, utilizatorii care vor sa-i trimita un mesaj inotatorului Tom Daley trebuie sa plateasca 10,68 de lire

Pentru scriitorul Salman Rushdie sau pentru rapper-ul Snoop Dogg, pretul este de 10,08 lire.
Pentru alte celebritati locale, insa, pretul este similar celui platit pentru contactarea oricarui alt utilizator Facebook, care nu face parte din cercul de „prieteni”, respectiv de 0,71 de lire.

Compania pastreaza toti banii din aceasta taxa si sustine ca a luat aceasta decizie pentru a preveni bombardarea utilizatorilor cu mesaje nedorite de la straini. De asemenea, exista o limita a numarului de mesaje platite pe care un utilizator le poate primi.

Totusi, criticii sustin ca nu este decat o metoda de a creste veniturile Facebook. Programul din Marea Britanie a inceput dupa o incercare similara reusita in Statele Unite.

Utilizatorii care sunt „prieteni” sau au „prieteni” comuni pot sa comunice intre ei fara a plati.

Pentru cei care doresc sa contacteze o persoana din afara cercului de „prieteni” au, in prezent, doua optiuni: fie platesc o taxa, iar mesajul ajunge direct in casuta postala a persoanei careia ii este adresat, fie nu platesc, iar mesajul ajunge intr-un folder putin vizibil destinatarului. De altfel, majoritatea utilizatorilor Facebook nici nu stiu unde se afla acest folder.

Taxa poate fi platita online, imediat, printr-un card de debit sau de credit. Totusi, utilizatori cu varste sub 18 ani nu pot efectua plati. De asemenea, ei nu pot primi mesaje de la straini.

In Statele Unite, utilizatorii platesc 1, 5 sau 15 dolari pentru a trimite mesaje. O taxa de 100 de dolari fusese impusa pentru cele mai cunoscute vedete, dar s-a renuntat la ea, dupa ce s-a aflat ca, printre acestea, se numara si fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

DISTRIBUIȚI

Comentarii pe Facebook

Părerea voastră despre acest articol este importantă. Postați comentariile și pe Facebook pentru a le împărtăși cu prietenii!